Wow! Tijm wordt al jaren gebruikt als huismiddel tegen hoest, luchtwegaandoeningen en bronchitis.

Tijm is een antimicrobieel en longzuiverend kruid. Tijm is uitstekend geschikt voor het openen van de luchtwegen, zodat de ademhaling en spraak door het lichaam beter kunnen bewegen.

Tijm is aromatisch, muntachtig en citroenachtig. De kruiden tijm groeit overvloedig in heel Zuid-Europa, vooral in het Middellandse Zeegebied. Met zijn kleine groene blaadjes, houtachtige stengel en verfrissende geur is het een gemakkelijk te herkennen kruid!

Tijm is een groenblijvende plant, wat betekent dat hij het hele jaar door geoogst kan worden. De beste indicatie voor wanneer je de plant moet oogsten is echter zodra de bloemen – lichtpaars van kleur – beginnen te bloeien. De beste manier om het kruid te oogsten is door 15 cm vanaf de basis van de plant af te snijden. Als u 15 cm van de plant laat, zorgt u ervoor dat de plant beschermd blijft tegen weersomstandigheden en effectief opnieuw kan groeien.

Tijm gezondheidsvoordelen

Tijm staat algemeen bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder zijn antibacteriële, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen. Vanwege het hoge gehalte aan verbindingen zoals thymol en carvacrol kunnen tijm en tijmextracten grote therapeutische effecten hebben tegen bepaalde aandoeningen.

Hier zijn slechts enkele voordelen van tijm.

1- Ontstekingsremmend

Wist je dat tijm vanwege het hoge vitamine C- gehalte een geweldig ontstekingsremmend kruid is? Traditioneel wordt tijm zelfs gebruikt om ontstekingsziekten te helpen behandelen, en verschillende moderne wetenschappelijke onderzoeken hebben de ontstekingsremmende werking van tijm bewezen.

Dus als je de volgende keer een partij zelfgemaakte soep gaat bereiden, waarom strooi je er dan niet een paar theelepels gedroogde tijm over, voor een aantal gezondheidsvoordelen?

2- Goed voor de immuniteit

Een ander groot voordeel van tijm door het hoge gehalte aan vitamine C is dat het helpt bij de bestrijding van infectieziekten. Het is bewezen dat vitamine C een essentiële vitamine is om infectieziekten te weerstaan en te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen in ons lichaam.

3- Antibacterieel

Tijm staat algemeen bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Vanwege deze antibacteriële eigenschappen is het kruid een uitstekende remedie tegen veel voorkomende aandoeningen, waaronder de volgende:

Acne

Een van de voordelen van tijm voor de huid en het gezicht is het vermogen om de huid te zuiveren en puistjes te voorkomen. De antibacteriële eigenschappen kunnen milde vormen van acne en andere problemen die verband houden met huidverstopping helpen bestrijden. Om deze reden wordt tijmextract vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten.

Roos en haar gezondheid

Roos wordt soms veroorzaakt door bacteriën en vanwege de antibacteriële eigenschappen van tijm kan het een uitstekend ingrediënt zijn om dit te behandelen. Als gevolg hiervan zijn er in het algemeen nog meer voordelen van tijm voor het haar. Met een gezondere hoofdhuid wordt je haar ook gezonder – wat betekent dat het sterker en glanzender wordt, en misschien zelfs dikker!

Helende wonden

Wist je dat tijm vanwege de antibacteriële eigenschappen ook uitstekend geschikt is voor plaatselijke toepassing bij kleine wonden? De antibacteriële eigenschappen helpen de wond zachtjes te reinigen en kunnen werken als een antisepticum!

4- Goed voor de darmgezondheid

De voordelen van Tijm strekken zich ook uit tot de maag. Vanwege het hoge thymol- en carvacrolgehalte van tijm kan het een effectieve behandeling zijn voor bepaalde darmproblemen.

Tijm kan dus zeer gunstig zijn voor de darmgezondheid.

5- Fungicide eigenschappen

Het is bewezen dat tijm fungicide eigenschappen heeft tegen schimmelinfecties.

Een lage doses tijmolie kan effectief werken tegen een schimmel die bekend staat als Candida albicans, een veelvoorkomende oorzaak van schimmelinfecties.

Tijm kon zelfs effectief werken tegen Candida albicans, zelfs als de schimmel resistent was gebleken tegen de gebruikelijke medicijnen!

Het kan dus de moeite waard zijn om wat tijm en tijmextracten bij de hand te houden voor milde gevallen van infecties.

6- Goed voor de longen

De voordelen van Tijm voor de longen zijn dat het goed werkt als een natuurlijk middel tegen hoest en de symptomen van bronchitis kan verzachten.

Een combinatie van tijm- en klimopbladeren kan helpen de symptomen van bronchitis, waaronder hoesten, te verlichten.

Ook de combinatie van tijm- en primula-extracten kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het reguleren van de slijmniveaus.

7- Opbeurende stemming

Interessant is dat is aangetoond dat tijmextract de hersenen beïnvloedt met stemmingsverbeterende eigenschappen vanwege het hoge gehalte aan carvacrol.

In een onderzoek uit 2013 ontdekten onderzoekers dat carvacrol de concentraties serotonine en dopamine in de hersenen kan verhogen. Serotonine en dopamine zijn twee hormonen die helpen bij het reguleren van de stemming en die voor een stemmingsboost kunnen zorgen.

8- Het verlichten van menstruatiekrampen

Wist je voor de vrouwen die dit lezen dat het bewezen is dat tijm een positief effect heeft op menstruatiekrampen? In een onderzoek uit 2012 ontdekten onderzoekers dat tijmsupplementen even effectief bleken te zijn bij het verlichten van menstruatiekrampen als een gewone dosis ibuprofen!

Dit is geweldig nieuws als uw maag niet te veel ibuprofen kan verdragen, of als u een natuurlijk middel tegen maagkrampen wenst.

Bijwerkingen van tijm en wie het moet vermijden

Tijm is volkomen veilig om in normale hoeveelheden in voedsel en thee te gebruiken en kan goed worden verdragen als voedingssupplement. Het is echter het beste om elke dag geen overmatige hoeveelheden tijm te nemen.

Overconsumptie van het kruid kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten, krampen, duizeligheid en hoofdpijn.

Er zijn situaties waarin het het beste is om met uw zorgverlener te praten voordat je tijmsupplementen of olie inneemt. Als je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk hebt of gevoelig bent voor planten uit de muntfamilie (zoals oregano en salie), dan is het verstandig medisch advies in te winnen voordat je geconcentreerde tijm inneemt.

Het wordt over het algemeen ook aanbevolen om ongeveer twee weken vóór de operatie te stoppen met het gebruik van tijmolie of supplementen om overmatig bloeden te voorkomen.

Het is het beste om tijmolie of tijmsupplementen volledig te vermijden tijdens de zwangerschap, maar je kunt het tijmkruid wel blijven gebruiken tijdens het koken.

Tijm wordt al jaren gebruikt als huismiddeltje tegen hoest, luchtwegaandoeningen en bronchitis. Complementaire en alternatieve geneeskunde heeft het gebruikt als thee en in aromatherapie.