VEGAN MAYONAISE MAKEN ZONDER SOJA

Huisgemaakte veganistische mayonaise is tegenwoordig zeer gemakkelijk om te maken en daarbij ook hartstikke lekker en smaakvoller dan de mayonaise in de supermarkt of reformwinkel vind ik. In het begin kocht ik vaak veganistische mayonaise in de supermarkt van remia – mayolijn (500 ml) maar helaas zitten daar veel suikers in en andere bijproducten waar ik niet bekend mee ben en dus ben ik overgegaan naar een reformwinkel en kocht ik daar sojavrije, eivrije en suikervrije mayonaise maar het leek wel of er stukjes goud in zit aangezien zo’n klein potje van 125 gram al ongeveer zo’n €3,00 a €4,00 euro kost. Dat vind ik bizar.

Mijn liefde voor mayonaise

Omdat ik een mayonaise gek ben en bijna op alle heerlijke aardappel gerechten mayonaise doe heb ik dus besloten voortaan zelf veganistische mayonaise te maken die vriendelijker is voor mijn gezondheid maar ook nog zeer lekker is en gemakkelijk om te maken. Gelukkig zijn er zeer veel recepten hoe je eenvoudigweg mayonaise maakt zonder dat het teveel moeite en geld kost. Ik heb veel huisgemaakte soja mayonaise recepten gezien en ook zelf één gemaakt wat zeer lekker is maar helaas is soja niet de meest geprezen product aangezien deze moeilijk te verteren is door de genetische manipulatieve veranderingen in de eiwitten van soja. Dus dat recept zal ik helaas moeten overslaan.

Verder zoeken naar betere en gezondere veganistische mayonaise was mijn enige optie. En ja hoor. Ik heb dit recept gevonden en je kunt er eindeloos mee variëren. Ik heb uiteraard heel veel versies gemaakt en uiteindelijk is dit toch mijn versie geworden. Een veganistische mayonaise die én lekker is én dik en romig en tegelijkertijd heel veel gezonde proteïne in zit. Een voedzame veganistische mayonaise dus die vrij is van suiker ei en soja. Geweldig! Ik heb de geheime formule ontdekt en zeer tevreden.

Recept veganistische mayonaise zonder soya

Je hebt een goede blender nodig om veganistische mayonaise te maken. De blender die ik echt aanraad is van Philips Avance. Uiteraard mag je allerlei verschillende soorten blenders gebruiken. Van de supermarkt koop je een zakje ongebrande huismerk cashewnoten. Doe 1 kop cashewnoten in een kom water en laat het voor 8 uurtjes weken. Koop van de supermarkt of reformwinkel lichte koudgeperste olie. Ik zelf gebruik altijd druivenpit olie. Druivenpit olie is licht van smaak en zeer gezond voor je. Ik gebruik druivenpit olie ook voor salades of voor het bakken. Voor de rest heb je een sap nodig van een halve geperste citroen, 2 teentjes knoflook, snufje zout en water. En dat is het.

Nadat je de cashewnoten 8 uurtjes in het water hebt geweekt dan ontdoe je deze van water. Haal jouw blender te voorschijn en doe de volgende ingrediënten in de blender.

  • 1 kop ongebrande cashewnoten (8 uur van te voren in water weken)
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van halve citroen geperst
  • 1 a 2 el koud geperste olie – mag ook iets meer
  • snufje zeezout of himalaya zout
  • 2 a 3 eetlepels water ook tijdens het blenden beetje water toevoegen als nodig

Blend de ingrediënten ongeveer 1 a 2 minuten in de blender totdat je een romige emulsie krijgt. Proef de mayonaise naar smaak en voeg zout mocht het nodig zijn. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met dit recept zoals mosterd toevoegen of de knoflook weglaten en platte selderij of oregano toevoegen. Ongebrande amandelen gebruiken in plaats van cashewnoten etc. Je mag één theelepeltje kurkuma poeder gebruiken voor dat hele mooie gele mayonaise kleur.

Conclusie

Huisgemaakte veganistische mayonaise zonder suikers en soja is heel erg gemakkelijk om te maken. Veel goedkoper dan in reform winkels, dus vriendelijker voor jouw portemonnee. Naast dat de huisgemaakte veganistische mayonaise ook zeer lekker en romig van smaak is, is deze ook nog zeer voedzaam. Je kunt zoveel veganistische mayonaise maken als jij wilt. Huisgemaakte mayonaise is ongeveer 1 week houdbaar in een goed gekoelde koelkast. Gebruik een glazenpot met deksel.

Bekijk mijn video op mijn youtube kanaal hoe ik vegan mayonaise maak zonder soja